Eksamenskoden fokusområdet Motivasjon

Motivasjon


Du har satt deg mål og laget en realistisk og gjennomførbar plan for semesteret eller tiden fram til eksamen. Er det likevel tungt å komme i gang? Strever du med motivasjonen?

Sjekk en gang til om planen din er gjennomførbar og realistisk, for om målet er uoppnåelig er du dømt til å mislykkes. Da er det også naturlig og forståelig at motivasjonen skranter. Deretter er det bare å minne om den gamle reklamen for joggesko: Just do it! Du kan heldigvis gjøre det du har planlagt å gjøre selv om det er mange andre ting du heller har lyst til å gjøre.

Dersom du setter livet på vent til motivasjonen er på plass, blir lite gjort og du kan vente lenge. I tillegg klandrer du deg selv for det du ikke gjorde i går og målene synes enda fjernere. Den onde sirkelen er allerede på plass.

Spør forfattere, de skriver selv om de mangler inspirasjon og motivasjon, de skriver fordi de skal skrive. Forhold deg til studiet og lesetid som om det var en jobb, en viktig avtale eller tannpuss: du spør ikke deg selv om du er motivert, du bare gjør det.

Vi kan gjøre mye bra uten å være motivert. Heldigvis er det slik at motivasjonen ofte kommer etter hvert. Handling skaper motivasjon like mye som motivasjon fører til handling.

Noen råd som kan være til hjelp:

  • Registrer lesetid og studietid på samme måte som avtaler med andre, dette er med og understreker betydningen. Avtaler med deg selv er like viktige som avtaler med andre.
  • Noter dagens gjøremål, del større oppgaver inn i mindre. Registrer når du har fullført en oppgave.
  • Når tanker eller følelser holder deg tilbake, hold fast i beslutningen din.